Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 2217 7778
  • VITAMINER & MINERALER

    HESTEHOSPITAL I ÅRHUS, HERNING OG VENDSYSSEL

MANGEL PÅ VITAMINER OG MINERALER

Skal hesten have ekstra vitaminer og mineraler? Sådan tjekker du. 

Mineraler og vitaminer skal tilføres separat hvis man skal være sikker på at hesten får dækket sit vitamin- og mineralbehov.

Mineralindholdet i hestens foder er ikke tilstrækkeligt til at dække hestens behov, og vitaminindholdet i hø og wrap falder i løbet af efteråret.

HVORDAN SKAL HESTEN HAVE VITAMINER OG MINERALER?

Man kan supplere foderplanen med en ren vitamin- og mineralblanding, eller man kan supplere grovfoderet med en tilskudsblanding, der indeholder ekstra protein, vitaminer og mineraler. Alternativt kan der fodres med en fuldfoderblanding.

Det vigtige er, at man vælger den løsning, der passer til hestens behov. Bruger man en tilskudsblanding eller en fuldfoderblanding til de mere nøjsomme hesteracer, risikerer hesten at komme i alvorligt mineralunderskud hvis der fodres efter energibehovet.

Heste, med tendens til at blive fede, har brug for samme mængde vitaminer og mineraler som racer, der har brug for mere energi. Derfor vil det ofte være en bedre løsning at bruge en ren vitamin- og mineralblanding sammen med en passende mængde grovfoder til nøjsomme racer.

HVORDAN KAN MAN SIKRE, AT HESTEN HAR FÅET, HVAD DEN HAR BEHOV FOR?

Har man afstemt vitamin- og mineralprodukterne korrekt til den enkelte hest, er hestene som regel dækket fint ind. Er man i tvivl, kan man få udtaget en blodprøve.

Problemerne opstår typisk ved tildelingen af spormineralerne hvor fordelingen kan være mangelfuld, helt skæv, eller overindgivet med toksiske følger.

Mange af spormineralerne interagerer nemlig med hinanden og overdosering af et mineral kan betyde nedsat optagelse af et andet.

Endnu et argument for at have en afbalanceret foderplan og undgå at blande flere produkter sammen.

Spormineralerne er de mineraler, som hesten har et mindre behov for, men som er vigtige for mange af kroppens processer.

I en mineralprofil undersøges spormineralerne jern, mangan, zink, kobber og selen. Også makromineralerne calcium, fosfor og magnesium, der primært bruges i hestens skelet, samt kalium, natrium og klorid, der indgår i syre-base balancen og væskereguleringen, undersøges i blodprøven. Priserne på en mineralprofil kan variere afhængigt at laboratoriet, men ligger på ca. 845 kr i laboratorie udgift.

HAR DU SPØRGSMÅL?

 
×
Menu
SMS
Ring op
Mail