Der har været skrevet og talt meget om bændelorm hos hest i de sidste mange år, og sikkert er det, at hvis bændelorm forekommer i større antal kan de give anledning til tilbagevendende kolik-tilfælde, bl.a. fordi de sætter sig på eet meget specifikt og begrænset område i tarmkanalen, lige på overgangen mellem tynd- og blindtarm. Der findes også tilfælde af tarminvagination, tarmperforation og tarmbetændelse med dødelig udgang forårsaget af bændelorm. Mest almindelige symptomer er dog nedsat trivelighed og tilbagevendende, let til moderat kolik.

Det har hidtil været en diagnostisk udfordring at påvise bændelorm hos heste, både blodprøver og gødningsprøver giver falsk negative og falsk positive resultater. Derfor har vi førhen anbefalet gødningsprøver, som godt nok ikke giver et helt præcist billede af bændelorme-belastningen, men dog giver en god indikation for tilstedeværelsen af æg-udskillende bændelorm. Ved lave orme-belastninger er antallet af falsk negative (altså hesten med bændelorm, der IKKE påvises ved prøven) forholdsvist højt, op til 50% af prøverne påviser ikke en lavgradig bændelormebelastning. Hvis hesten har mange bændelorm, så er det dog kun 10% af prøverne, der er falsk negative.

Blodprøven, der er anbefalet af mange dyrlæger, er ikke meget mere præcis, væsentligt dyrere og kræver en dyrlæge til at udtage blodprøven som derefter skal sendes til England.

Tag selv en bændelorm spyttest

Nu er Equisal Tapeworm testen på markedet. Det videnskabelige arbejde, der ligger til grund for testen, viser at spyt-testen i en større undersøgelse af heste med forskellig bændelorme-belastning påviser bændelorm hos alle heste med mere end 20 bændelorm i tarmen. Dette tal er ikke helt uvæsentligt, fordi 20 netop er dét antal bændelorm en hest kan huse, uden at det forårsager problemer. Så testen finder altså alle de heste, der har en betydelig bændelorme-belastning. Spyttesten undersøger mængden af antistoffer mod bændelorm, og  antistof-niveauet kan holde sig 5 måneder efter en infektion, og derfor bør man ikke udføre en spyttest før tidligst 6 mdr. efter sidste ormekur med effekt mod bændelorm.

Hvordan tages en spyttest?

Equisal Tapeworm er en spyt-test, som du selv kan udtage og indsende til laboratoriet. Du bestiller en spyttest ved os. Med i pakken er en vejledning i, hvordan spyttesten tages samt en svarkuvert, der skal sendes direkte til laboratoriet i England. Dette er let og kan spare dig for et dyrlægebesøg. Svaret modtager vi pr. mail, og derefter kan vi udstede en recept på en ormekur, hvis det skulle vise sig nødvendigt.

Har du spørgsmål?

>> LÆS MERE OM ORM & VACCINER
>> TJEK PRISER
>> SMS: 22177778
>> SEND EN E-MAIL
>> RING: 22177778 (7:30-13:00)

BLOG & NYT FRA HORSEDOC