Man siger at en hests tænder vokser hele livet – dette er dog en forkert anskuelse.

Hestens tænder færdigudvikles i et forholdsvis tidligt stadie. Nedslibning af den visuelle krone i forbindelse med mekanisk forarbejdning af foder, gør at tanden bliver presset ned i mundhulen, så der altid er en synlig del af tanden til stede.

En hestetand slides med ca 2-4 mm om året. I sjældne tilfælde opnår hesten en alder hvor der ikke er mere tand tilbage.

HVOR OFTE SKAL HESTEN HAVE TANDRASPNING?

Vi anbefaler at du hvert år, evt. i forbindelse med vaccination, får lavet en mundhuleundersøgelse / tandraspning på din hest.

Ved unge heste i alderen 3-6 år kan det være nødvendigt med en undersøgelse hver 6. måned, da tænderne stadig er under udvikling. Derfor kan der ske store forandringer på relativ kort tid. En mundhuleundersøgelse foregår altid på stående bedøvet hest påført en mundspærre.

Mælketænder / tandkapper

De fleste af hestens tænder kommer først som mælketænder, i daglig tale ofte omtalt som tandkapper.

De tre bagerste kindtænder, ulvetænder og hingstetænder eksistere ikke i en mælketandsversion og det er derfor den blivende tand som kommer med det samme.

Tandkapper kan i enkelte tilfælde giver problemer i forbindelse med foderpakninger og tandkødsbetændelse, hvorved det kan være nødvendigt at løsne dem og tage dem ud. Tandkappen er beskyttende for det nye tandanlæg og disse tages derfor kun ud hvis det giver anledning til problemer.

Ulvetænder

Ulvetanden stammer helt tilbage fra urhingsten og er et levn fra fortiden. Det er ikke alle heste, som får ulvetænder, men hvis de får dem så bryder de frem i 5-12 måneders alderen og kan variere meget i størrelse og udseende. Det gælder både kronen og roden. Alt efter tandens størrelse og placering, kan det i enkelte tilfælde, være nødvendigt at udtrække ulvetænder da det kan give ubehag for hesten under ridning. Dette gælder i særdeleshed for blinde ulvetænder som sidder under tandkødet og ofte længere fremme i munden på hesten. Ved eventuelle udtrækninger gøres dette på bedøvet stående hest, med lokalbedøvelse og/eller verveblokade.

Hestens tandspidser

Tandspidser er, som navnet indikerer, skarpe spidser der dannes ud fra tandens emalje. Disse dannes som oftest ud mod kinden i overmunden og ind mod tungen i undermunden. Tandspidser påvirker heste forskelligt. Det afhænger blandt andet af til hvilket formål og hvor meget hesten bliver brugt, og det vil oftest være ejeren, som vurderer hvor påvirket hesten er. Tandspidser vil i større eller mindre grad forårsage, hævelser, rifter og med tiden større kroniske læsioner i mundhulen.

Tandspidser fjernes ved at raspe tænderne.

Udstyr til tandraspning

Vi bruger altid et fransk elektrisk tandraspesystem, da den er mere præcis og hurtigere end de manuelle tandraspe og det har også den fordel at hesten ikke skal stå med åben mund så længe.

Med den elektriske tandraspe, kan vi bearbejde én tand af gangen.

Vores udstyr kører på batteri og kræver derfor ikke ekstra af dig eller stalden.

Har du spørgsmål?

>> LÆS MERE OM TANDBEHANDLINGER
>> TJEK PRISER
>> SMS: 22177778
>> SEND EN E-MAIL
>> RING: 22177778 (7:30-8:30)

BLOG & NYT FRA HORSEDOC