Hvad er staldkrampe?

Staldkrampe er en lidelse, der tilhører gruppen af refleks hypertoniske lidelser. Staldkrame er en lidelse, der typisk forekommer på bagbenene og langt mere sjældent på forbenene.
Typisk ser man at hesten løfter halen der sitrer, bagbenene ryster i spasmer men det bøjes eller strækkes overdrevent, føres udad og sættes forsinket til jorden.

Symptomerne ses tydeligst når man forsøger at bakke hesten. Det er ogsp når man forsøger at løfte benene eller lader hesten lave skarpe vendinger i skridt. Heste med staldkrampe er oftest rengående i trav. Typisk rammes store heste, oftest hingste og vallakker. Lidelsen har en tilbøjelighed til at blive værre med alderen, efter at symptomerne er blevet synlige, hvilket som regel sker i 7-års alderen. Førhen var køreheste ofte ramt af lidelsen.
Jeg har aldrig set staldkrampe på forbenene, men det er altså tidligere blevet beskrevet.

Hvorfor får hesten staldkrampe?

Man ved endnu ikke hvorfor hestene får det. Nogle forskere forbinder staldkrampe med PSSM (en stofskiftelidelse for der påvirker lagringen af sukkerstoffer i muskulaturen (læs mere om PSSM her).
Denne sammenhæng kan dog ikke endegyldigt påvises.

Hvordan behandles lidelsen?

Hverken smertestillende midler, muskelafslappende midler, akupunktur eller kiropraktik hjælper.
Derimod kan beroligende midler som Domosedan midlertidigt ophæve spasmerne. Da præparatet er receptpligtigt og oftest anvendes som injektion, så har det desværre ingen relevans på længere sigt.
Hos heste, der BÅDE lider af PSSM og staldkrampe, kan en korrektion af fodringen med reduktion af stivelsen og øget fedtindhold afhjælpe tilstanden.
Forløbet af staldkrampe er uforudsigeligt, men generelt bliver det værre over tid, men hastigheden hvormed det sker kan ikke forudsiges.

Har du spørgsmål?

   >> LÆS MERE OM HALTHEDER
   >> TJEK PRISER
   >> SMS: 22177778
   >> SEND EN E-MAIL
   >> RING: 22177778 (7:30-8:30)

BLOG & NYT FRA HORSEDOC