Det væsentligste i den indledende sårbehandling er sårdiagnosen, altså hvilke strukturer er involveret, bløder det livstruende og er det her noget vi kan klare i stalden, eller skal hesten henvises til et hestehospital. Meget ofte er blødningen mere eller mindre standset når vi når frem, fordi ejeren har skyllet såret med koldt vand i længere tid. Overfladiske skrammer og små sår renses og forbindes evt., vi sikrer os at hesten er beskyttet mod stivkrampe, og behandler i øvrigt efter behov.

Større sår vurderes med henblik på om de kan syes til umiddelbar heling, eller om såret blot skal bandageres og hele stille og roligt. Meget ofte vil vi forsøge at sy større sår, også selvom de ikke umidelbart kan hele, for at gøre det resulterende sår, der så skal hele af sig selv, så lille som muligt, og dermed afkorte helingstiden. Sår der skal syes må helst ikke være mere end 6 timer gamle, og man bør ikke smøre salver eller sårpudder på såret inden vi har tilset såret.

Dybere, betændte og åbne sår, som man oftest finder på heste, der går på fold uden døgnovervågning, kan oftest med succes behandles med varmt sæbevand den første uges tid, her er desinficerende sæber som f.eks.Mediscrub, klart at foretrække fremfor sæbespåner og brun sæbe. Hvis såret ikke er lokaliseret til et særligt følsomt område, dvs.lednært eller øjenomgivelser, kan man derefter med fordel vaske og rense med en opløsning af Blå Biotex (1 spsk Blå Biotex til 1 ltr lunkent vand) i et par uger. Dette vil begrænse arvævsdannelsen, indtørre såret og trække det sammen. Det er vigtigt at man ikke skyller efter med rent vand, når man anvender Blå Biotex.

Har du spørgsmål?

>> LÆS MERE OM HUD & SÅR
>> TJEK PRISER
>> SMS: 22177778
>> SEND EN E-MAIL
>> RING: 22177778 (7:30-13:00)

BLOG & NYT FRA HORSEDOC