Sådan foretages en øjenundersøgelse af hestens øje

Ved øjenundersøgelse af em hest med et øjenproblem starter vi med at se på hesten i boksen. Her danner vi os et indtryk at problemets karakter. Når vi foretager undersøgelsen af hestens øje foretrækker vi at stå i et mørkt staldafsnit eller i en mørk boks.

Undersøgelsen indebærer at vi mærker øjet og øjenomgivelserne efter for hævelser eller ændringer i størrelse og hårdhed. Vi kigger på hovedet symmetri og sammenholder evt. ændringer med modsatte side. Herefter lyser på øjet med en skarp lyskilde for at kigge efter forandringer og teste hestens pupilrefleks. Hvis der ses tydelige forandringer i øjet laver vi nogle test for at se om hestens syn er påvirket. Det vil hurtigt give os en idé om hvorvidt hesten er blind på øjet. Hvis der er tale om blindhed på øjet undersøger vi om det er primært eller som følge af anden sygdom.

Hvis hesten viser tegn på øjenbetændelse, f.eks. gult flåd fra øjet, eller vi har mistanke om at hesten har fået et sår på hornhinden, så anvender vi en farvemetode, flourescein, der klart vil vise os et evt. sår og dets omfang på hornhinden.

Udover dette anvender vi et såkaldt oftalmoskop, til at undersøge øjets dybere strukturer, såsom linse, glaslegeme nethinde og synsnerve. Ved oftalmoskopi kigges gennem en lille linse og undersøgelsen laves tæt på øjet. Det er derfor vigtigt at hesten står i mørke og rolige omgivelser, så hverken hesten eller dyrlægen kommer til skade.

I visse situationer kan det også komme på tale at ultralydsscanne øjet, igen for at undersøge det indre øje.

Øjenbehandling

Behandling af øjenlidelser er meget ofte lokal behandling, altså øjendråber eller salver.

Vi anvender som oftest præparater, der indeholder antibiotika, binyrebarkhormon, smertestillende midler og midler, der kan påvirke pupil-størrelsen.

Dertil kommer serum- eller PRP-behandling, hvor vi anvender hestens eget blod til at fremstille øjendråber. Ved denne behandling er effekten både at fremme helingen af hornhinde-sår og begrænse irritationen i øjet.

I sjældne tilfælde kan det være nødvendigt at foretage mindre kirurgiske indgreb på øjet, hvis medicinsk behandling ikke hjælper tilstrækkeligt. Vi tilbyder også at lægge øjenkateter i tilfælde hvor hestens øje skal behandles flere gange dagligt. Dette kan være en gavnlig løsning, hvis hesten ikke tolerere at blive behandlet i øjet. 

Symptomer og øjenlidelser

Herunder er en liste over typiske øjenlidelser hos hest:

  • Måneblindhed
  • Hornhindesår
  • Øjenbetændelse
  • Grøn stær
  • Grå stær
  • Øjentraume
  • Blindhed

Udelukkelse fra konsum – hvad skal du gøre?

Meget få præparater til øjenbehandling er godkendt til brug hos hest. Derfor har de medikamenter vi bruger til behandling af øjenlidelser hos hest ikke en fastsat MRL-værdi. MRL-værdien er en værdi er fastsat af fødevarestyrelsen for at sikre der ikke er rester af medicin i fødevarer. Dvs. at hesten bliver udelukket fra konsum i det øjeblik vi igangsætter øjenbehandling.

Hvis din hest ikke i forvejen er udelukket fra konsum, så tilbyder vi hos Horsedoc.dk at dyrlægen tager hestens pas med og sender det til SEGES. Herefter bliver passet sendt direkte hjem til dig igen. Det eneste du skal gøre er at udfylde en formular vi har med og betale omkostningerne til SEGES.

Har du spørgsmål?

>> LÆS MERE OM ØJNE
>> TJEK PRISER
>> SMS: 22177778
>> SEND EN E-MAIL
>> RING: 22177778 (7:30-13:00)

BLOG & NYT FRA HORSEDOC