Det vigtigste som køber er, at forholde sig til hesten. Er den sød og rar, og en hest man vil blive glad for? Hestens fysiske tilstand bør man lade dyrlægen om at vurdere. Der er rigtig mange ting man skal holde øje med og forholde sig til.

Det kan være vanskeligt som dyrlæge at rådgive en køber

Der vil ved en handelsundersøgelse i gennemsnit typisk være 3-4 bemærkninger på en hest ved den kliniske undersøgelse alene. Det kan være svært for køber at forkolde sig til, men man skal tænke på, at der findes en hest til enhver rytter. Når man køber hest er det væsentligt at have gjort op med sig selv, hvilke ambitioner man har for hesten. Der skal nemlig under handelsundersøgelsen vurderes, om hesten formodes at kunne holde til den påtænkte anvendelse.

Søg vejledning

Det kan være en idé at søge hjælp og vejledning hos undervisere og folk omkring dig. De kender dig, og kan hjælpe til at afklare hvilket behov du har, og derved hvilke kriterier hesten skal opfylde.

Selve handelsundersøgelsen

Inden du bestiller handelsundersøgelsen, skal du have afgjort hvor dybdegående den skal være. Skal der foretages en klinisk undersøgelse? Skal hesten ses af dyrlægen under rytter? Skal der også tages røntgenbilleder? Der er mange divergerende meninger om, hvordan handelsundersøgelsen gribes bedst an.

Handelsundersøgelsen afslører meget

Står man med en hest der klinisk er helt i orden, også under ridning, bør man overveje om det er nødvendigt med den helt store pakke røntgenbilleder med hals og ryg. Der findes mange heste som ved røntgen får afsløret tætsiddende torntappe. Dog er det de fleste der fungerer problemfrit under ridning.
Er det en hest som købes med henblik på videresalg, er det en anden sag. Her anbefales det at tage det hele med, så man ikke står med en salgsklar hest, som ikke kan holde sin værdi grundet ubehagelige overraskelser på røntgen.

Rideprøven er en god indikator

Der bliver ikke ret tit efterspurgt en rideprøve af hesten. Det er ellers her dyrlægen har de bedste chancer for at vurdere, om hesten potentielt vil få problemer med eksempelvis ryggen. En stor del af de rygskader vi ser ved heste kan ikke ses på røntgen. Disse skader vil en rideprøve afsløre. Samtidig kan dyrlægen bedre vurdere, om det er en hest der rent sundhedsmæssigt matcher købers behov.

Har du spørgsmål?

>> LÆS MERE OM HANDEL & RØNTGEN
>> TJEK PRISER
>> SMS: 22177778
>> SEND EN E-MAIL
>> RING: 22177778 (7:30-13:00)

BLOG & NYT FRA HORSEDOC