Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 2217 7778
  • INDVOLDSORM OG ORMEKUR

    HESTEHOSPITAL I ÅRHUS, HERNING OG VENDSYSSEL

INDVOLDSORM OG ORMEKURE, EN NY STRATEGI

FOREKOMSTEN AF BLODORM ER STEGET MED 50% DE SIDSTE 24 ÅR

Siden 1999 har ormemidler her i Danmark været receptpligtige, og udlevering/ordination af disse har været forudsat at dyrlægen havde kendskab til besætningen og at der blev lavet gødningsprøver, og behandling blev foretaget ud fra disse prøveresultater. Den nyeste forskning har imidlertid vist at belastningen af store blodorm (Strongylus Vulgaris) i besætninger, der har fulgt denne strategi, er steget igennem de 24 år. Faktisk er forekomsten af store blodorm steget med 50%  i besætninger som baserede deres behandling udelukkende på systematiske gødningsprøver.

DE STORE BLODORM SLÅR HESTE IHJEL

Netop de store blodorm er kendt som decideret sygdomsfremkaldende, idet de forårsager skader på tarme og blodforsyningen til disse, hvilket kan medføre livstruende tilstande og tilbagevendende kolikanfald. Jeg har derfor valgt at implementere den nyeste forskning i min strategi mod indvoldsorm, og fremover vil heste i besætninger, hvor jeg kommer regelmæssigt som dyrlæge, hvert år ved græsningssæsonens afslutning blive behandlet med et ormemiddel af ivermektin-gruppen, gerne kombineret med et orme-middel, der er effektivt overfor de små blodorm og bændelorm. De besætninger, hvor vi har haft større problemer med indvoldsorm, vil endvidere i foråret kunne få en behandling yderligere. Denne behandling skal ske på baggrund af en gødningsprøve, og det bedste tidspunkt er som regel april/maj.

FØL SKAL HAVE ORMEKUR MOD INDVOLDSORM 4 GANGE DET FØRSTE LEVEÅR

Som en tilføjelse til ovenstående strategi giver jeg fremover alle føl ormekur 4 gange i løbet af det første leveår:

  1. gang i ca. 2 måneders alderen, hvor behandlingen tager sigte på spolorm.
  2. gang ved 4-5 måneders alderen, hvor føllene både kan huse spolorm og strongylider.
  3. behandling i ca. 7 måneders alderen.
  4. behandling i 10-11-måneders alderen.

Som udgangspunkt huser ALLE føl orm, men sammensætningen af ormebestanden ændres dramatisk i løbet af det første leveår. Indtil føllene er ca. 6 mdr. gamle er spolorm det helt store problem, men herefter begynder strongyliderne (bl.a.de små og store blodorm) at tage over.

Bændelorm.

For heste, der ikke har fået taget gødningsprøve i foråret, og først får dette gjort i efteråret, så kan der undersøges med Martin Krarups modificerede teknik, bedst i sept.-okt, og hvis påvist i tilstrækkeligt stort tal, så kan der behandles mod bændelorm her. For heste, der har fået foretaget gødningsprøve i foråret vil kombi-behandlingen i efteråret klare problemet, hvilket er fuldt forsvarligt, da bændelormen ikke er meget sygdomsfremkaldende.

* 250 fastholdes som cut-off EPG, da dette svarer til heste med let-moderat kontaminerende for græsmarks-smitte (Kaplan, R.M., Nielsen, M.K., 2010. An evidence-based approach to equine parasite control: It ain’t the 60s anymore. Equine Vet. Educ. 22, 306-316)

ORMEKURE SKAL VÆLGES MED OMHU

Spolorm og strongylider har desværre forskellig følsomhed overfor de gængse ormemidler. Spolorm viser følsomhed overfor ormemidler, der indeholder pyrantel og fenbendazol, men viser i stigende grad resistens overfor ormemidler, der indeholder ivermektin. Omvendt så er strongylider ofte resistente overfor fenbendazol og pyrantel, men følsomme for ivermektiner. Derfor er det væsentligt at variere sin ormebehandling efter ormebestanden.

VALG AF FORKERT ORMEKUR KAN OGSÅ SLÅ DIN HEST IHJEL

Et andet problem som vi skal være opmærksomme på er at føllene lejlighedsvist huser så mange spoleorm at en ormebehandling, der slår alle ormene ihjel på en gang, kan forårsage forstoppelse eller tarmindkrængning, der kan være livstruende. Ivermektinerne har denne effekt, da de lammer ormene, mens pyrantel og fenbendazol rammer ormenes stofskifte, de så at sige sulter ormene ihjel, og giver derfor en langsommere udryddelse af spoleormene.

Til føl: Til den første og anden ormebehandling bruger jeg derfor fenbendazol. Herefter vil føllenes ormepopulation være mere domineret af strongylider, og jeg vil derfor skiftes til et ormemiddel, der indeholder ivermektin. Efter denne tredje ormekur vil føllet typisk være mere end 6 mdr.gammelt, og gældende regler dikterer at der inden den 4.ormekur skal tages en gødningsprøve. I dette tilfælde giver det også god mening at vi får dannet os et indtryk af føllets samlede ormebelastning, og videre ormebehandling vil blive dikteret af gødningsprøver og føllet/plagen følges med de voksne heste.

Til plage: Til åringsplage og to-års plage vil jeg anbefale at de undersøges med gødningsprøve april-maj og igen juli-august og behandles efter behov. Til oktober-november bør de alle behandles ligesom de voksne heste.

Hvornår skal de behandles?

Dyr med EPG>250 bør behandles*.

Dyr med EPG >1000 bør behandles hver 6-8 uge i den indeværende græssæson, og der tages en kontrollerende gødningsprøve 10-14 dage efter den første ormekur.

Forudsætningen for udlevering?

Alle heste, plage og føl bør behandles med kombinationspræparat (ivermektin+praziquantel) i okt.-nov.måned.

Kun dyr, der har fået lavet gødningsprøve i foråret kan få udleveret kombi-kur i okt.-nov. uden forudgående gødningsprøve.

NB! Forudsætningen for at vi kan udlevere kombinationspræparat i okt-nov. er:

1: At hesten har fået lavet en gødningsprøve hos Horsedoc.

2: At vi kommer i besætningen, og har været der indenfor indeværende græsningssæson.

>>HENT SKEMA OG FÅ LAVET GØDNINGSPRØVE HER<<

HAR DU SPØRGSMÅL?

×
Menu
SMS
Ring op
Mail