Nyt om hestens hovlidelser

I forbindelse med al den læsning jeg får gjort i øjeblikket er det mig påfaldende hvor meget klogere vi dyrlæger er blevet de sidste 15-20 år siden vi begyndte at anvende MRI scanning og CT-scanning.

Vores viden om f.eks. hestens hovlidelser er steget eksponentielt, gamle mysterier bliver løst og nye opstår…

Det er desværre tydeligt at vores behandlingsmetoder ikke er fulgt med denne nye viden. Ofte vil vores fremskridt og nye viden derfor fremstå som værende af “akademisk” interesse.

Hovsenebensbetændelse

Tag ny f.eks. “hovsenebensbetændelse”, en lidelse, der, dengang Far hér var ung, betød kronisk, uhelbredelig halthed og hestehandler der gik i vasken.

Nu ved vi at dét billede var temmelig forsimplet.

Lidelsen kan både være knyttet til

 • bagsiden af hovsenebenet
 • den nederste del af hovsenebenet
 • den øverste del af hovsenebenet
 • ledbåndene i siderne
 • ledbåndet i bunden af hovsenebenet
 • knoglemarven i hovsenebenet

MRI er en unik undersøgelsesmetode, der ikke alene kan visualisere skader i hovsenebenet eller dets ledbånd, men det kan også fortælle os om inflammations (irritations-)tilstande. Det har imidlertid ikke gjort noget for vores behandling, der fortsat består af lidt medicinsk behandling men først og fremmest korrektiv beskæring og skoning m.sygebeslag.

Knogleødem

En række nye lidelser er også kommet til. F.eks. udtrykket knogle-ødem, der dækker over en øget aktivitet i væskefasen i en knogle eller en del af en knogle.

Vi tror at ødemet er udtryk for inflammation og det virker meget logisk altsammen, men behandlingsmæssigt mangler vi igen nye modtræk.

Tildren-behandling, enten som infusion eller lokal intravenøs behandling har i nogle tilfælde vist sig effektivt ved sådanne lidelser. 

Dertil kommer en række “nye” lidelser

 • skade i tilhæftningen at den dybe bøjesene på undersiden af hovbenet
 • skader i den dybe bøjesene i regionen omkring hovseneben og frem til tilhæftningen på hovbenet
 • skader i ledbåndende til hovleddet
 • skader i ledbåndene til hovsenebenet
 • skader i ledbåndene til dragtbruskene

Udviklingen har om noget mindet os om at hestens hov er en vildt avanceret og specialiseret struktur, der er perfekt adapteret til at bære og understøtte hesten i dens naturlige miljø, steppen.

Når vi bruger hesten som vi gør, belaster dem på skiftende underlag, tvinger dem til at gå med bæring på små volter og i avancerede øvelser, så overskrider vi i nogen grad de rammer som hoven er udviklet til, og det giver både os og hesten problemer.

Det er derfor vigtigt at dyrlæger og beslagsmede snakker sammen, og bruger hinandens kompetencer til at forudse og imødegå så mange problemer som overhovedet muligt.

For én ting er sikkert, MRI eller ej, hvis hoven ikke fungerer, så fungere hesten heller ikke.

Har du spørgsmål?

>> LÆS MERE OM HALTHEDER
>> TJEK PRISER
>> SMS: 22177778
>> SEND EN E-MAIL
>> RING: 22177778 (7:30-13:00)

BLOG & NYT FRA HORSEDOC