Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 2217 7778
  • HESTEHANDEL

    HESTEHOSPITAL I ÅRHUS OG VENDSYSSEL

HVORNÅR TAGES GØDNINGSPRØVER?

Køb og salg af hest har udviklet sig til en videnskab, hvor kun øvede advokater kan færdes trygt. Samtidig er handel med heste omgivet med en aura af mistillid, der fra tid til anden er berettiget. Der er dog en række simple forholdsregler, der kan sikre jer mod de værste katastrofer.

Prøv hesten

Først og fremmest er det væsentligt at I tager jer god tid til at prøve den hest I gerne vil købe, passer den nu også til jer, har den det rigtige temperament og kan den sportsligt leve op til de krav/ambitioner I har? Jeg må på det kraftigste anbefale at I får jeres træner/berider til at hjælpe jer, og sørg for at han/hun bliver betalt for at yde jer den tjeneste. Disse mennesker besidder viden om jer som ryttere og vil hurtigt kunne se om en given hest passer til jer, og det er vel fair at de bliver betalt for at yde ekspertbistand. Jeg oplever fra tid til anden at købere af heste har nogle urealistiske forventninger til sig selv og hestene, i den forbindelse er det godt at få snakket disse ting igennem med træner/berider.

Salgs / købskontrakt

Landskontoret for Heste har i samarbejde med dyrlæger og advokater udfærdiget en salgs/købskontrakt, der gør det muligt at have klare linier fra start af, og jeg anbefaler jer at bruge denne, fremfor at I forsøger at skrive noget sammen, der senere viser sig ikke at være juridisk holdbart.

Handelsundersøgelse

Ikke overraskende så anbefaler jeg at I lader hesten undersøge INDEN I køber den. En standard klinisk undersøgelse af en hest følger et undersøgelsesskema udviklet af Landskontoret for Heste og Den Danske Dyrlægeforening. Skemaet sikrer at hele hesten bliver gennemgået fra mulehår til halehår. Hesten gennemgåes i hvile,der lyttes på hjerte og lunger. Øjne og tænder kigges efter, ryg, ben og benstilling vurderes. Derefter mønstres hesten i skridt og trav, helst på fast, jævnt underlag. Der foretages bøjeprøver, hvor jeg “stresstester” led og ledbånd på alle fire ben. Endelig ses hesten i longe på begge volter på et egnet underlag. Ved en sådan undersøgelse skrives afvigelser fra normale forhold ned, og sammenfattes i en konklusion, der giver min opfattelse af hestens egnethed, udfra et dyrlægesynspunkt, til en specificeret brug. Jeg udtaler mig altså ikke om hestens ride-eller køremæssige kvaliteter, ligesom jeg aldrig blander mig i prissætning.

Udvidet handelsundersøgelse

Ved køb af særligt dyre heste, eller køb af heste til særligt hårdt arbejde kan det fra tid til anden være en god ide at udvide den kliniske undersøgelse med en arbejdsprøvning. Her rides hesten mens jeg ser på, ca.30-45 min., helst på den måde og i den disciplin hesten fremtidigt tænkes anvendt til, hvorefter hesten får 10 min.hvile og en ny bøjeprøve. Denne test giver en god indikation på hvor slidt hesten er, og er ikke anvendelig til meget unge og/eller utrænede heste.

Røntgenundersøgelse

Røntgenundersøgelse anvendes ofte i forbindelse med salg/køb af hest. Hvis I sælger en hest vil det på grund af købeloven være ualmindeligt dumt ikke at lade hesten røntgenfotografere, men som køber er I omvendt beskyttet af købeloven, der sikrer jer retten til at returnere en hest, der ikke opfylder betingelserne for en reel handel, i særlige tilfælde helt op til 5 år efter købet. Men selvom I økonomisk er sikrede, så er der jo en masse arbejde og følelser involveret i et køb af en hest, som ikke kan erstattes. Derfor vælger mange at få hesten røntgenfotograferet inden køb. Hvor mange billeder man ønsker inkluderet i en sådan undersøgelse må bero på den enkelte køber. En standardundersøgelse inkluderer alle fire tæer fra siden, begge haser i tre vinkler og begge bagknæ skråt fra siden. Afhængigt af hestens brug og alder vælger mange også at få billeder af begge forbens hovseneben. Tilkøb af undersøgelse af hals og ryg sker oftere og oftere, og er et udtryk for en usikkerhed i situationen, men min erfaring siger mig, at det ofte kan være vanskeligt at rådgive ud fra disse billeder, da der ikke altid er sammenhæng mellem tilstedeværelsen af røntgenforandringer i disse regioner og anvendeligheden af hesten. En vurdering af hesten udelukkende ud fra røntgenbillederne vil føre til kassation af mange rigtigt fine heste. Her skal den kliniske undersøgelse give mig den sidste information, der er nødvendig for at yde en ordentlig rådgivning.

Hvis noget bliver overset

Juraen i hestehandel er blevet mere og mere kompleks, men overordnet er det sådan, at når jeg har købsundersøgt en hest, og fundet den egnet i overenstemmelse med hestens specificerede formål, så står jeg med ansvaret for den rådgivning jeg har ydet. Hvis hesten af dyrlægemæssige årsager ikke lever op til forventningerne, er ansvaret altså mit. Derfor har jeg en forsikring, der dækker mig i tilfælde af at jeg har begået en fejl. Dette er ikke en opfordring til at sagsøge mig, men en konstatering af jeg som dyrlæge også kan begå fejl, og som sådan også må stå til ansvar, såfremt det kan dokumenteres at jeg har fejlet. En del spidsfindigheder omkring heste på prøvetid, afdragsordninger og vilkårspenge er så komplicerede at det ikke kan sammenfattes hér, men ring til en advokat med speciale i hestehandel hvis I er i tvivl.

Har du spørgsmål?

>> LÆS MERE OM HANDEL & RØNTGEN
>> TJEK PRISER
>> SMS: 22177778
>> SEND EN E-MAIL
>> RING: 22177778 (7:30-13:00)

Digital Røntgen, Handelsundersøgelse

×
Menu
SMS
Ring op
Mail