Heste med halthed udgør en særlig udfordring for dyrlæger, og for at undersøgelsen giver resultat kræves metodik, logisk sans og indgående kendskab til hestens anatomi.

Sådan foregår en halthedsundersøgelse

Først spørger vi ind til sygehistorien for at få et indtryk af hvordan skaden er opstået. Hvor længe skaden har varet? Hvordan skaden har udviklet sig siden den opstod?

Dernæst kigger vi på hesten, føler benet/benene igennem for hævelser og ømheder.

Næste trin er at se hesten i bevægelse, oftest er mønstring i skridt og trav på fast bund. Dette er den foretrukne metode, men også longering kan give mange oplysninger om halthedens lokalisering og karakter. Er der tale om en diffus halthed vil vi ofte tage lameness locator i brug, der sætte præcise tal på en eventuel asymmetri.

Haltheder inddeles i støttehaltheder og fremføringshaltheder.

  • Støttehaltheder er oftest tydeligst på hårdt underlag eller med det syge ben inderst i volten i longe
  • Fremføringshaltheder ses lettest på tungt underlag eller med det syge ben udvendigt i volten i longe

Når vi har fastlagt hvilke/hvilket ben det drejer sig om, samt hvilken type halthed vi har med at gøre, vil vi oftest foretage bøjeprøver eller andre former for belastningstests for at hente yderligere oplysninger om halthedens sæde og årsag.

Det sidste skridt før røntgen og/eller ultralydsscanning er lokalbedøvelse af det område på benet hvorfra haltheden menes at stamme.

Efter lokalbedøvelsen skulle hesten gerne blive rengående på det pågældende ben, dette er den endelige bekræftelse på, at vi har lokaliseret halthedens sæde. Herefter følges op med røntgen eller ultralydsscanning for at finde den nøjagtige diagnose, behandling og prognose.

En gang imellem vil der være forhold der taler for at vi springer over et eller flere led i undersøgelsesbeskrivelsen. Intuition og erfaring hjælper mig ofte så vi kan spare tid og begrænse undesøgelsens omkostninger.

Har du spørgsmål?

>> LÆS MERE OM HALTHEDER
>> TJEK PRISER
>> SMS: 22177778
>> SEND EN E-MAIL
>> RING: 22177778 (7:30-13:00)

BLOG & NYT FRA HORSEDOC