Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 2217 7778
  • HVORNÅR MAN SKAL PUTTE DÆKKEN PÅ SIN HEST (PODCAST)

    HESTEHOSPITAL I ÅRHUS

(PODCAST) HVORNÅR MAN SKAL PUTTE DÆKKEN PÅ SIN HEST

Din hest skal have dækken på, når den fryser.

Det er vigtigt at kende sin hest og observere den. Mange smider sin hest på fold, hvor de går i 6-8 timer uden vi får lagt mærke til, hvordan de opfører sig der ude.

Heste vil ved den rette temperatur stå midt på marken, spise græs og se afslappede ud. Får hesten det for koldt, vil den skutte bagdelen op mod vinden og lægge ørerne let tilbage. Fryser de mere vil de begynde at ryste og stå med bagbenene let ind under sig.

Der er stor forskel på heste så vel som mennesker. Nogle fryser ved lavere temperaturer end andre. Der er også stor forskel på, om man har shetlændere og islændere eller varmblodsheste og fuldblodsheste.

GUIDELINES FOR BRUG AF DÆKKEN VED RACER SOM VARMBLOD

Hvis ikke det blæser voldsomt eller regner, råder vi til at man venter med at lægge dækken på, til vi når ned på 12-13 grader. Husk at tage højde for, om hesten har mulighed for at gå i læ.

Derfor er rådet: Se og mærk på din hest. Læg mærke til hvordan den opfører sig, og tænk på om det regner, blæser eller er stille vejr.

HVORDAN VURDERER DU OM DIN HEST SKAL HAVE DÆKKEN PÅ, NÅR DU IKKE ER HJEMME FLERE TIMER I LØBET AF EN DAG?

Tjek vejrudsigten for dagen inden du forlader hjemmet, og vurder derefter om din hest behøver et dækken. Er det eksempelvis kun køligt de første par timer af dagen, og bliver herefter sol og 18 grader, er det en god idé at undlade dækken. Ellers har man en hest, der i mange timer i løbet af eftermiddagen står og har det alt for varmt.

SKAL HESTEN STÅ MED DÆKKEN PÅ MARKEN?

Man kan også sikre sig at der er mulighed for, at hesten kan gå i læ og skygge. Der kan det være en god idé at sætte et læskur op, som hjælper hesten til at holde varmen på de blæsende dage, og søge skygge på de varme dage.

REGNDÆKKENER OG DÆKKENER MED FYLD OG SVINGENDE TEMPERATURER

Hesten har en naturlig måde at isolere sig på, hvor den rejser hårene. Lægger man et regndækken på, er hesten ikke i stand til at rejse sine hår. Derfor bør det ikke være meget koldt når man benytter sig af et regndækken, da der vil være risiko for, at hesten grundet regndækkenet får det for koldt.

Det er vigtigt at have et dækken der rent fyld mæssigt passer til de temperaturer vi har. Når vi har temperaturer på 7-8 grader begynder mange at lægge dækkener med 100-150 grams fyld i på hesten. Hvis det blæser meget og varmetabet derfor er større, kan det være nødvendigt med lidt ekstra fyld. Det man så skal være opmærksom på er, om dækkenet tillader hesten at ånde igennem det. Når temperaturerne svinger, er det endnu mere vigtigt at åndbarheden i dækkenet er stor, så hesten kan komme af med varmen hvis temperaturerne stiger en lille smule.

PASSER DÆKKENET TIL DIN HEST?

Læg mærke til, om dækkenet har tendens til altid at dreje sig og hænge lidt ned på den ene side af hesten. Går hesten med et dækken som hænger skævt på i en længere periode, risikerer vi at hesten bliver lidt skævvredet i kroppen.

Køb et dækken med det rigtige antal gram, og undgå at lægge flere dækkener på ovenpå hinanden.

HVAD SKER DER, HVIS HESTEN STÅR OG FRYSER?

Står en hest på eksempelvis døgnfold og fryser i længere periode, vil hesten blive passiv, drikke og spise mindre. Risikoen ved det er, at tarmsystemet går i stå. Det kan forhindres ved at sætte et læskur op og give dem noget hø.

HVAD SKER DER, HVIS HESTEN FÅR DET FOR VARMT UNDER SIT DÆKKEN?

Lidt samme billede. Hesten stiller sig lidt passivt, puster, sveder og får øget indre temperatur. Risikoen her er blandt andet at hesten får fugtskader og svamp fordi den ikke kan komme af med varmen og fugten. De naturlige svampe og bakterier som findes i hestens hår opformeres og forplanter sig ned i huden på hesten. Dette kan give infektion i hud og hårlag. Har hesten det meget varmt på en høj sommerdag, kan hesten få hedeslag, fråde om munden og få det rigtig dårligt.

Det er klart at foretrække at hesten har det en lille smule køligt fremfor for varmt, da heste er bedre til at regulere temperaturen når den har det for koldt.

NÅR HESTEN SÆTTER PELS: HVORNÅR MÅ MAN KLIPPE?

Efter en træning hvor hesten er blevet varm, skal man overveje hvilke muligheder man har for at lade hesten tørre naturligt og derved vente med at lægge dækkenet på.

Der er stor forskel på hvornår og hvor meget hesten sætter pels. Heste der går meget ude sætter mere pels end heste der står meget inde.

Nogle hesteejere vælger at lægge et tyndt dækken på for at forsøge at forhindre hesten i at sætte alt for meget pels, mens andre klipper på et tidligt tidspunkt. Overvej også hvilken type klipning der passer til din hest og det den bruges til. Klip efter behov, og forsøg at lade hesten tørre på naturlig vis.

HVOR MANGE GRAM DÆKKEN BØR MAN PUTTE PÅ?

Husk at observere din hest inden du tager beslutning om dækken. “Nu fryser jeg, så min hest fryser nok også” er ikke grund nok til at lægge dækken på.

Mærk på ørerne. Det er ikke nok at mærke om det yderste af hårlaget er koldt. Eventuelt kan man få en chip som lægges under dækkenet, og via en app kan fortælle dig hvor varmt din hest har det under dækkenet. Mange hesteejere bliver overraskede over, hvor varmt der er under dækkenet på en frostklar vinterdag.

×
Menu
SMS
Ring op
Mail