Skip to main content
Tilbage til vetgruppen.dk
+45 2217 7778
  • TANDEKSTRATION AF KINDTAND

    HESTEHOSPITAL I ÅRHUS OG VENDSYSSEL

HVORDAN FÅR MAN MISTANKE OM AT HESTEN HAR EN DÅRLIG MUND?

En dårlig tand kan opdages ud fra historikken om evt nedsat præstationsevne, irritation i mundhulen – headshaking, fordøjelsesproblemer, langsomt foderindtag, vægttab, næseflåd mv. Andre gange opdages flækkede eller beskadigede tænder ved rutine raspning, og det er derfor vigtigt at din hest får raspet tænder regelmæssigt så eventuelle problemer kan behandles i opløbet. Ved svært tilskadekomne tænder kan tandekstraktion være eneste mulighed.

Skal en kindtand trækkes ud, hvis der er hul i den?

I svære tilfælde hvor tanden er så nedbrudt at der er åben kanal til roden, rodbetændelse eller direkte afstødelse af tanden kan det være nødvendigt at trække den inficerede tand ud. Nogle former for huller i hestens kindtænder, de som ikke giver anledning til rodbetændelse, kan med fordel behandles med en fyldning som vi kender det fra den humane verden. Andre huller giver ikke anledning til behandling men skal holdes under opsyn.

Sådan foregår en tandekstraktion af kindtand.

Det er vigtigt at tandens tilstand og vitalitet er vurderet inden udtrækning påbegyndes, og et forudgående røntgenbillede er derfor altid en selvfølge. Uanset hvilket type tandudtrækning der er tale om, er det idag altid muligt at udføre proceduren på stående hest.

Bedøvelse

Hesten modtager inden operationen smertestillende, evt. antibiotika samt bedøvelse hvor efter den placeres i fikseringsboks med hovedet på en hovedstøtte. Heste som skal have fjernet større kindtænder får anlagt et drop hvorved bedøvelsen kan holdes konstant under hele indgrebet. Ved enhver tandoperation anlægges der en nerveblokade samt lokalbedøvelse hvis behov for dette.

Tandkødet løsnes og tanden trækkes ud

Første step i udtrækningen er løsning af tandkød og ligamenter som fæstner tanden til kæbegrenen. På denne måde bliver der plads til at tanden kan rokke fra side til side og dermed løsnes ydereligere i dybden. Dette fortsættes i små intervaller indtil tanden er så løs at den kan trækkes ud af tandhulen og fjernes.

Buccotomi

I visse tilfælde kan proceduren være besværet af en knækket krone, begrænset plads i mundhulen, en meget lang rod som følge af hestens unge alder eller hvis tanden knækker eller splintres under udtrækning. Hvis dette skulle være tilfældet er det muligt at operationsproceduren ændres til at foregå gennem en lille arbejdskanal i hestens kind (buccotomi), herigennem der kan indføres specialinstrumenter. Efter endt operation anlægges enkelte sting og såret heler efter få dage.

Stempling af kindtanden

I helt særlige tilfælde fx ved involvering af bihulesystemet, eller hvor det ikke er muligt at udføre ovenstående procedure kan der som sidste udvej vælges at skubbe tanden ud fra rodenden, ved at lave et lille hul i kæbeknoglen.

Helingsprocessen

Efter endt operation vil det tilbageblivende hul fyldes med “putty” og denne skiftes regelmæssigt til hullet er helet fra bunden og der ikke længere er risiko for foderpakning.

Har du spørgsmål?

>> LÆS MERE OM TANDBEHANDLINGER
>> TJEK PRISER
>> SMS: 22177778
>> SEND EN E-MAIL
>> RING: 22177778 (7:30-13:00)
×
Menu
SMS
Ring op
Mail